Omron

Energiamegtakarítás

 
 
 
OMRON
Nem könnyű megállapítani a vállalatok által elvesztegetett energiát – a 7 féle módszer segítségével azonban határozottan kisebb kihívást jelent a feladat
A következő 7 féle módszer az energiamegtakarítási lehetőségek kezdeti feltérképezésének eszközei. Nem helyettesítik a teljes vizsgálatot, de segíthetnek eldönteni, hogy szükség van-e ilyenre, vagy sem:
1. Hangsúly a villanymotorokon
A legnagyobb villamosenergia-fogyasztó motorok. Az ipari tevékenységek az elektromosság felhasználásának több, mint 90%-áért felelnek. A motorok intelligens kezelése gyakran jelentős mértékben csökkentheti az energiafogyasztásukat. Először is tehát ellenőrizze a vállalata által használt motorokat.
2. Vegye figyelembe a teljes folyamatot
Ne csak a gyártósorra koncentráljon, vegye figyelembe az olyan „szolgáltatásokat” is, mint a sűrített levegő, a vákuumszivattyúk, a fűtő- és hűtőegységek, valamint a vizet és más folyadékokat áramoltató szivattyúk. Gyakran a szolgáltatások használják fel a legtöbb energiát.
3. Kapcsolt energiatermelés vagy ventilátorok, kompresszorok, szivattyúk
A forgási sebesség és a felhasznált energia közti arányosságnak köszönhetően a legnagyobb megtakarítás akkor érhető el, ha a motor folyadékot mozgat. Ez azt jelenti, hogy prioritást kell adni a kapcsolt energiatermeléses alkalmazásoknak, például a ventilátoroknak, kompresszoroknak és szivattyúknak.
4. Kérdés a méret
Mindig mérje fel a motor teljesítményét, és adjon prioritást a nagyobb méretű motoroknak, így nagyobb megtérülést érhet el.
5. Koncentráljon a változtatható megoldásokra...
Elemezze a motorok üresjáratait és munkaciklusait, valamint a jelenlegi és a lehetséges változtathatóságot. Gyakran előfordulnak olyan motorok, amelyek egész nap teljes sebességgel dolgoznak, pedig bizonyos órákban modulálhatók lennének, vagy akár le is lehetne őket állítani. Egy inverter észlelni tudja az üresjáratokat és a munkaciklusokat, így egy ilyen egység segítségével változtatható a motor munkavégzésének gyakorisága, és egyidejűleg pontosan szinten tartható a sebesség és a nyomaték – amelyek kulcsfontosságúak a motorteljesítmény optimalizálásához és a csúcsfogyasztás csökkentéséhez.
6.és a PLC
Az összetettebb módosítások és a folyamat átfogó energiaoptimalizációjának tekintetében a PLC és annak hálózata értékes szövetségese az energiahatékonyság további javításának.
7. Számítsa ki a megtakarítást – az automatizálás előtt