Jowat adhesives

Ragasztóanyagok modifikált faanyagokhoz

A faiparban dolgozó kutatók folyamatosan törekszenek arra, hogy a bútoriparban, épületasztalos-iparban felhasznált és beépített faanyag minél jobban ellenálljon a szélsőséges igénybevételeknek. Iyen irányú törekvés a fa termikus kezelése, impregnálása különféle vegyszerekkel - mint pl. acetilezés, dimetilol-dihidroxietilénkarbamidos kezelés, viasszal való impregnálás.
Az ily módon kezelt, módosított faanyagok ragasztása újabb feladat elé állítja a ragasztóanyag-gyártókat. A Jowat szakemberei ezen a területen is jelentős eredményeket értek el.
A különböző márkanévvel jelölt modifikált faanyagok - mint pl. az AccoyaTM, Belmadur vagy TMT - tulajdonságai jelentősen eltérnek a kiinduló, természetes faanyag tulajdonságaitól.
Ezeket az új anyagokat az ablakgyártásban egyre gyakrabban keresik - a természetesen nőtt faanyaggal való kombinációs ragasztás céljából is. A modifikált faanyagnak sok tekintetben eltérő, kedvezőbb tulajdonságai vannak a természetes faanyaghoz képest, pl. jobb a méretstabilitása vízfelvétel, száradás során és sokkal kisebbek a klimatikus változások hatására fellépő feszültségek.
 
Hagyományos 2KD4 ragasztóanyaggal ragasztva
 
 
Jowacoll 102.49 ragasztóanyaggal és Jowat 195.60 edzővel ragasztva
 
Természetesen az így kezelt fának a megszokott faanyagok felhasználásával csereszabatosnak kell lennie, fontos, hogy ugyanúgy megmunkálható, ragasztható legyen. Csak olyan ragasztóanyagokat szabad felhasználni, amelyek megfelelnek az olyan korszerű követelményeknek, mint az EN 204/205 szabvány szerinti D3/D4 minőségű ragasztás vagy a hőállóság, melyet az EN 14257(WATT91) szabvány ír elő. Éppen így meg kell felelniük a 2010 márciusában életbe léptetett új szabvány, a DIN SPEC 1140/DIN CEN/TS 13307-2 (1) - "Élfák és félkész profilok nem teherhordó szerkezetekhez" előírásainak. Ezek mellett figyelembe kell venni, hogy a csökkentett nedvszívó képesség miatt a diszperziós ragasztókkal való ragasztás megnövelheti a présidőt. Ezek az új követelmények problémamentesen megoldhatóak az EPI (Emulzió-polimer-izocianát) ragasztóval - márkaneve Jowacoll 102.49 -, amihez szükséges még 15% 195.60 típusú edző. A kimagaslóan jó ragasztási szilárdság mellett a ragasztó magas szárazanyag-tartalma miatt a kikötési idő változása alig észrevehető. A Jowat 195.60 térhálósító 15%-os hozzáadása - mely izocianát-térhálósító a kémiai kötést segíti - a ragasztó termoplasztikus viselkedését jelentősen csökkenti. Eredményként egy nagyon tartós, a nyári hőterheléssel szemben nagymértékben ellenálló kötést kapunk.
 
További információ:
Greenteam Kft.
9700 Szombathely, Varasd u. 16.
Tel.: (94) 510-830